facebook
Bauformat Polska
Ul. Puławska 452, 02-885 Warszawa
tel. 504 806 502 , e-mail: biuro@projektiwykonanie.pl

Warto wiedzieć

Użytkowanie kuchni

Dla wielu osób kuchnia jest centrum życia rodzinnego, gdzie przebywa się większość czasu, gotuje się we własnym gronie lub z przyjaciółmi oraz spędza miłe chwile. Na podstawie przeprowadzonych badań użytkownik kuchni spędza w niej w ciągu roku średnio 1 miesiąc.

Zbyt często jeszcze design i optyka kuchni są cenione wyżej niż jej funkcjonalność. Przy wielu "tanich ofertach" cena jest na pierwszym planie. Pamiętajcie Państwo, że nową kuchnię będziecie prawdopodobnie posiadali ponad 10 lat, dlatego nie rezygnujcie z komfortu i ergonomii jej użytkowania.

Projektant kuchni, by stworzyć plan kuchni dopasowanej do Państwa potrzeb, powinien uzyskać od Państwa wiele informacji. Im lepiej będą Państwo przygotowani, tym szybciej dojdziecie do satysfakcjonującego wyniku planowania. Prawidłowo zaplanowana kuchnia powinna posiadać pięć stref: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, gotowanie i pieczenie. Gdy strefy są planowane zgodnie ze wskazówkami zegara (od lewej do prawej) to jest to kuchnia dla osoby praworęcznej. W przypadku osób leworęcznych, strefy powinny być ustawione odwrotnie. Te wyniki pochodzą z licznych badań praktyczno-technicznych.

Niezaprzeczalnie kuchnia jest najważniejszym obszarem pracy w domu i każdy użytkownik spędza w niej bardzo dużo czasu na wykonywaniu codziennych czynności.
Z tego powodu projekt kuchni powinien być dobrze przemyślany, zwłaszcza pod kątem ergonomii i funkcjonalności (pokonywane odcinki, czas).

Ergonomia, w odniesieniu do fizycznego obciążenia ciała, odgrywa w kuchni istotną rolę.
Codzienne prace kuchenne można raczej porównać do wyczynowego sportu niż do przyjemnego spaceru, biorąc pod uwagę pokonywane odcinki, wielokrotne zatrzymywanie, schylanie, naciąganie czy ciągłe zmiany tempa ruchu.Tego rodzaju "akrobacje" gospodyni domowa 4 - osobowej rodziny uprawia średnio więcej niż 2 godziny dziennie!
 

1. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu kuchni?

- Uwzględnijcie Państwo swoje obecne i przyszłe wymagania wobec kuchni.
 
- Określcie własną, niezbędną wielkość przestrzeni użytkowej. Planujcie kuchnię według stref.
 
- Przyporządkujcie artykuły do ergonomicznie właściwych poziomów.
 
- Zrezygnujcie z półek w szafkach dolnych.
 
- Wybierajcie szuflady z pełnym wysuwem.
 
- Dopasujcie wysokość blatu roboczego do swojego wzrostu.
 
- Zwróćcie uwagę na to, by w Waszej kuchni zaplanować odpowiednio dużą powierzchnię blatu roboczego.
 
- Zatroszczcie się o organizację wewnętrzną w przechowywanych artykułach.
 
- Decydujcie się na szafki do przechowywania określonych produktów.

Blum